News

High five for Clague

26th March 2020

The depth and breadth of the design work produced by the team at Clague Architects has led to five of its projects being shortlisted in the regional finals of the RICS Social Impact Awards.

Organised by the Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), the awards recognise the positive contribution that buildings make to communities and society as a whole.

The five projects include a residential development, a private home, two historic landmarks and a public building. Together they demonstrate Clague’s residential, heritage and commercial architectural skills.

Tim Wolfe-Murray, partner at Canterbury-based Clague Architects, said: “We are delighted to have five of our schemes shortlisted for the RICS Social Impact Awards. I’m very pleased with what we have created, and the project teams have much to be proud of.”

A finalist in the residential category, the Observatory is a high-end housing development sitting within a small, sensitively designed urban extension to Canterbury, consisting of 48 houses and four apartments. Clague’s brief was to create a collection of fresh, modern houses and, from the outset, considerable thought was given to their effect on the existing surroundings, as well as the quality of the newly-created spaces.

Also shortlisted in the residential category is Clague’s design for a private home built into a slope and surrounded by woodland on the edge of Ashford.

Known as The Levels, the five-bedroom family home takes its inspiration from a mid-century American ranch. It has a woodland cabin feel, with overhanging eves, timber cladding and mono-pitched roof. The house adopts an upside-down style, with the upper floor providing living space with excellent views over a wooded valley, while the bedrooms sit on the ground floor.

The house adhered to a tight budget thanks to the close collaboration between Clague’s technical team, the building contractor, and the client whose family owned the land.

Clague’s work for local authorities has also been recognised, after its design for the £6m Horam Crematorium was shortlisted. Undertaken for Wealden District Council, the contemporary, clean design incorporates a chapel, memorial gardens and series of buildings in a 30-acre landscaped site in East Sussex

The restoration of the Grade II listed Battle railway station is the fourth Clague project to be shortlisted and it follows the project’s recent success in the Craft Skills Awards at the National Railway Heritage Awards.

George Esdaile, an Associate at Clague, added: “Securing the fabric of this glorious little station was a challenging one in terms of the scale of the conservation required, but also because Southeastern needed to keep the station’s platforms and booking hall open for customers throughout the process.

“Thanks to the combined efforts of Redec, Rother District Council, the team at Southeastern and ourselves, Battle once again has a station it can be proud of and it is fantastic to see our work recognised by the RICS.”

The final shortlisting is for work done to improve the experience of visiting South Foreland Lighthouse, an iconic Grade 1-listed Victorian building overlooking St. Margaret’s Bay near Dover, and owned by the National Trust.

Clague was asked to design a new toilet block that did not detract from the visual impact of the striking lighthouse, which sits on exposed cliffs overlooking the English Channel.

The internal facilities are all bespoke and the whole building has been designed in close collaboration with the National Trust, and within the charity’s conservation design guidelines. The project has been shortlisted in both the leisure and the land & rural categories.

The results of the RICS Social Impact Awards for the South East are expected to be announced in June.

Stay up-to-date with us

Contact Us

Sign up for the latest news and updates from Locate in Kent